Programma's

8. Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

8. Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Algemeen

Omschrijving

Dit programma gaat over de beleidsvelden ruimtelijke ordening, grondexploitatie (niet-bedrijventerreinen) en wonen.

Ontwikkelingen

Ontwikkeling woningmarkt
Voor de woningbouw is de ambitie om per jaar 150 tot 200 woningen toe te voegen. Het is van essentieel belang om deze ontwikkelingen te integreren in de omgevingsvisie, zodat de verschillende ruimteclaims effectief op elkaar kunnen worden afgestemd. Een doelgerichte afstemming zal niet alleen bijdragen aan een aansluitende ruimtelijke planning, maar ook een positieve impact hebben op de aanpak van sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Bij het ontwikkelen van de woningbouwplannen streven we naar een constante stroom van bouwprojecten, maar dit is ook afhankelijk van complicerende factoren op de woningmarkt. Wij hebben momenteel te maken met hoge bouw- en materiaalkosten, een tekort aan personeel, beperking van de leencapaciteit van kopers en de beperkte beschikbaarheid van energie. Daarnaast ervaren we de meeste last van de afhankelijkheid van externe partijen vanwege het ontbreken van eigen grondposities. Daarom zijn we hard bezig met het voeren van een situationeel grondbeleid, waarbij we actief gronden verwerven voor toekomstige woningbouwontwikkelingen. Dit alles met als doel om meer regie te kunnen hebben op de woningbouwproductie.

Wet goed verhuurderschap (arbeidsmigranten)
Op 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap in werking getreden. Met de invoering van deze wet gelden aanvullende regels voor verhuur van woonruimte en voor verhuur van verblijfsruimte aan arbeidsmigranten. De kern van deze wetgeving is de introductie van een algemene landelijke norm voor goed verhuurderschap. Vanaf 1 januari 2024 hebben wij vanuit deze wet een digitaal meldpunt ongewenst gedrag van verhuurders ingesteld, zoals wettelijk voorgesteld. Zodra de gemeente een melding binnen krijgt wordt het opgepakt. In 2024 gaan wij onderzoeken of wij een vergunningsstelsel moeten gaan inzetten volgens de wet.

Wet kwaliteitsborging (Wkb)
Vanaf 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor nieuwbouwwerken voor gevolgklasse 1 in werking getreden. Dus nog niet voor te verbouwen bouwwerken. Voor 1 juli 2024 neemt het Rijk een besluit wanneer de Wkb voor verbouw in werking gaat treden. In 2024 draaien wij nog proefprojecten bij verbouw van woningen. Hiervoor zetten wij de beschikbare financiële middelen in.

Beleidskaders

Lasten, baten en saldo

bedragen x € 1.000

12.565

7,2 %

8.445

4,9 %

Deze pagina is gebouwd op 04/26/2024 10:13:39 met de export van 04/24/2024 16:35:26